Energikommissionens förslag för framtidens energi

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 9 januari överlämnade Energikommissionens ordförande Bo Diczfalusy utredningens betänkande Kraftsamling för framtidens energi till energiminister Ibrahim Baylan.

Utredningen innehåller 12 förslag och 30 bedömningar och baseras på ramöverenskommelsen om energipolitiken som slöts mellan fem partier (S, M, MP, C och KD) i somras. Kommissionen har gjort förslagspunkterna mer innehållsrika och beslutbara och bedömer att de förslag som läggs fram kommer att leda till lägre kostnader för samhället och ökad samhällsekonomisk effektivitet.

Ett av de huvudsakliga målen är 100 procent förnybar elproduktion år 2040. År 2030 ska Sverige också ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. En viktig utgångspunkt för förslagen är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter nå negativa utsläpp. Målet till år 2040 med 100 procent förnybar elproduktion, påpekar Energikommissionen är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.

Annons

För att nå de uppsatta målen föreslås att elcertifikatssystemet förlängs och utökas med 18 TWh nya elcertifikat till år 2030. Det ska också utredas om havsbaserad vindkraft kan få bättre ekonomiska villkor genom att anslutningsavgiften till näten slopas. Kärnkraftsskatten avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017. De principer om förutsättningarna för planering av nya kärnkraftsreaktorer som Alliansregeringen föreslog ligger kvar. Fastighetsskatten på vattenkraft sänks enligt kommissionens förslag. Kommissionen lämnar också förslag och bedömningar vad gäller ett nytt program för energieffektivisering i den energikrävande industrin och om hur man kan få bort hinder för att utveckla nya energisnåla tjänster och få mer aktiva elkunder.

– De förslag och bedömningar som kommissionen lägger fram skapar en bra grund för den framtida energipolitiken. Nu är det upp till regering och riksdag att fatta skarpa politiska beslut, säger kanslichefen Bo Diczfalusy.

Källa: regeringen.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.