Energieffektiva blandare testas i nytt projekt

Energieffektiva blandare testas i nytt projekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Hur mycket varmvatten som egentligen kan sparas med energieffektiva blandare ska nu undersökas genom i ett nytt projekt i Borås.

Energiklassade blandare ska installeras i några av AB Bostäders flerbostadshus på Tullen i Borås. Under hösten kommer det att göras mätningar av vattenförbrukningen men även intervjuer med hyresgästerna för att ta reda på hur funktionerna med blandarna påverkar vardagen för de boende.

– Det bör gå att spara minst 30 procent av energin till varmvatten efter byte till bra energiklassade blandare. Men för att åstadkomma detta krävs ny kunskap om vilka blandare som kan ge stor energibesparing och hur stor denna besparing verkligen är. Dessutom är det viktigt att ta reda på hur de boende upplever att de energiklassade blandarna fungerar över tid, säger Sara Jensen på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som leder projektet.

Annons

Forskare vid SP kommer att genomföra mätningar under två års tid, först med standardblandare och sedan med energiklassade blandare från de två tillverkarna FM Mattsson och Villeroy & Boch Gustavsberg. Parallellt genomför forskarna en beteendestudie som har fokus på hur de boende i de aktuella flerbostadshusen på Tullen upplever de energiklassade blandarna över tid. De boende kommer att få svara på enkäter och bjudas in att delta i fokusgrupper.

– Det är viktigt att få reda på hur de boende upplever de nya blandarna, för det räcker inte att en blandare är energieffektiv om de boende inte vill använda den. Denna kunskap är viktig för såväl tillverkare som bostadsbolag som ska installera energieffektiva blandare, säger Sara Jensen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.