Delningsekonomi i fokus när unga får planera framtidens städer

Det vinnande bidraget var Södra staden med deltagarna Josefin Hallman, Malin Frisk och Erik Nilsson, alla studerande på KTH. Foto: Joakim Kröger

Delningsekonomi i fokus när unga får planera framtidens städer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Städer som byggs i skalbara hubbar, delningstjänster för såväl tranporter, bostäder, kontor som idrottsföreningar samt mötesplatser och boenden som möjliggör social integration. Så vill framtida stadsutvecklare bygga Sveriges nya städer.

Närmare åtta av tio stockholmare oroar sig för ökad segregation och sju av tio ser det som ett problem att rika områden blir rikare och fattiga områden blir fattigare. Det visar NCC:s nordiska undersökning Inclusive City Report .

Med bland annat detta som bakgrund anordnade NCC under tisdagen Inclusive City Academy där 14 studenter från KTH och Linköpings universitet fick i uppdrag att visa hur vi kan planera och bygga en socialt hållbar stad.

– Vi gav studenterna i uppgift att konkretisera och visualisera sociala hållbarhetslösningar som stärker mångfald, inkludering och bidrar till en levande stad och vi fick se många intressanta förslag. Till exempel skalbara Duplohus och flexibla stadsdelar utan central centrumkärna, säger Jan Dahlkvist, ansvarig för NCC:s bostadsprodukter och del av juryn, i ett pressmeddelande.

Det vinnande bidraget var Södra staden med deltagarna Josefin Hallman, Malin Frisk och Erik Nilsson, alla studerande på KTH.

– Med vårt bidrag vill vi skapa en multifunktionell stad som kan byta skepnad utifrån stadens framtida behov. Till exempel ska utnyttjandet av lokaler vara flexibelt, kvarterskrogen ska kunna användas till hemkunskapslokal för högstadieelever på dagarna, säger Erik Nilsson, studerande på KTH.

På bilden: Det vinnande bidraget var Södra staden med deltagarna Josefin Hallman, Malin Frisk och Erik Nilsson, alla studerande på KTH.
Foto: Joakim Kröger

 

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.