Boverket utreder kommunernas arkitekturarbete

Boverket utreder kommunernas arkitekturarbete

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringen ger Boverket i uppdrag att undersöka kommunernas arkitektur- och gestaltningsfrågor inom ramarna för planerings- och bygglovsprocesser enligt plan- och bygglagen, PBL.

Uppdraget är en del av underlagsarbetet med att ta fram en nationell arkitekturpolicy för mer hållbara stadsmiljöer, med det övergripande syftet att lyfta och stärka arkitekturens ställning i samhället och i offentlig sektor. Arkitekturpolicyn ska bidra till att stärka offentliga aktörers roll i främjandet av en omsorgsfull arkitektonisk gestaltning av den byggda och anlagda miljön i städer och tätorter. Boverket ska även titta på den samverkan som sker mellan kommuner och berörda parter i syfte att skapa goda livsmiljöer.

Annons

– Att bygga mycket räcker inte. Vi måste också bygga hållbart och med estetiska ambitioner. Historien har alltför tydligt visat konsekvenserna av att åsidosätta arkitektonisk kvalitet i jakten på snabbt och billigt byggande. Därför måste höga ambitioner kring kvantitet förenas med höga ambitioner kring kvalitet och god gestaltning, och för det finns goda möjligheter, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Boverkets uppdrag inkluderar att utveckla juridiska och andra verktyg som kommuner i dag har att använda sig av för att främja och påverka arkitektonisk gestaltning i kommuner. I uppdraget ingår också att ta fram förslag på lokala innovativa lösningar och arbetssätt kopplade till planering- och gestaltningsprocesser och där lyfta goda exempel.

 

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.